De traditie van ambachtelijk bier is diep geworteld in Nederland. De productie van ambachtelijk, klein-schaal brouwerijen dateert terug tot de middeleeuwen, toen het de basis vormde van de consumptie van het bier. In de 21e eeuw is de opkomst van ambachtelijke brouwerijen in de Nederlandse biermarkt opmerkelijk. Kleine lokale brouwerijen zijn niet langer iets dat alleen door liefhebbers wordt gedronken, maar een mainstream bieronderdeel.
Nederland brouwt al meer dan 200 jaar ambachtelijk bier. De belangrijkste oorsprong van de ambachtelijke brouwerijen in Nederland dateert uit de jaren 1800, toen de Nederlanders een breed scala aan ambachtelijk bier ontwikkelden. In de afgelopen decennia is er een opmerkelijke opkomst van ambachtelijke brouwerijen gezien in Nederland. Tegenwoordig brouwen meer dan 35 van zulke brouwerijen in Nederland.
Waarom de opkomst?
Ambachtelijke brouwerijen zijn populair geworden vanwege hun creatieve benadering van het maken van bier. Omdat de meeste brouwerijen kleine brouwerijen zijn, kunnen de brouwers de ingrediënten meer testen, verschillende recepten gebruiken en meer experimenteren om bier te maken dat smaakvol en uniek is. Ze brengen ook een verscheidenheid aan smaken op de markt en hebben vaak iets dat industrieel geproduceerd bier niet heeft. Daarom wint ambachtelijke biermarkt ook terrein, omdat mensen bereid zijn om meer te betalen voor een uniek en smaakvol bier.
In Nederland hebben de consumenten meer keuze gekregen met betrekking tot ambachtelijk bier met de komst van verschillende microbrouwerijen. Brouwerijen maken gebruik van lokale producten en ingrediënten om smaakvolle en unieke bieren te maken. Het maken van ambachtelijk bier is nog maar recent populair geworden. Door de toename van consumenten die bier proberen dat verschilt van industrieel geproduceerd bier, bent er een explosie aan ondernemers die ambachtelijke bier produceren.
Hoe doe je het?
Het maken van ambachtelijk bier is een relatief eenvoudig proces. Het bestaat meestal uit het malen van granen, zoals gerst of tarwe, het opvoeren van het graan met warm water, het laten weken van het water zodat hetm een suikerrijke vloeistof bevat, het koelen en kweken van het brouwsel met gist om het alcoholische bier te maken, het bottelen en conditioneren van het bier om het carbonatie te bereiken. Het hele proces kost ongeveer twee weken vanaf het begin tot het uiteindelijke eindproduct.
Het maken van verschillende smaakvolle ambachtelijke bieren vereist kennis van ingrediënten zoals granen, gistsoorten, hop, koriander en andere kruiden. Brouwerijen kunnen ook verschillende stijlen en typen bier maken. Elke stijl heeft een verschillende verhouding van grondstoffen en ook de duur van de fermentatie speelt een rol. Anders dan bij industrieel geproduceerd bier, geven ambachtelijke brouwerijen hun eigen creatieve interpretatie aan bier, met ingrediënten zoals koffie, honing, kruiden, noten en fruit.
Conclusie
De opkomst van ambachtelijke brouwerijen in Nederland is duidelijk merkbaar. Een verscheidenheid aan creatieve bieren worden geproduceerd, van lokale specialiteiten tot smaakvolle gedistilleerde bieren. Ambachtelijke bieren zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse biermarkt geworden, met een breed scala aan smaken en stijlen die zijn verfijnd door lokale brouwerijen. De komst van ambachtelijke brouwerijen heeft de biermarkt in Nederland veel te bieden, van lokale bieren tot smaakvolle innovatieve bierexperimenten.