Kriekbier heeft een lange geschiedenis in België, waar het al meer dan 300 jaar wordt gebrouwen. Het bier is een populaire drank onder veel brouwerijen en consumenten in België en de rest van de wereld. In deze verkenning van de geschiedenis van kriekbier zullen we onderzoeken waar het vandaan komt, welke stijlen brouwerijen produceren en wat er zo intrigerend is aan dit beroemde Belgische bier.
Waar komt Kriekbier vandaan?
De geschiedenis van kriekbier gaat terug tot het einde van de 17e eeuw. Historische documenten tonen aan dat kriekbier in 1686 voor het eerst werd gebrouwen in de provincie West-Vlaanderen. Eeuwenlang was het bij uitstek een lokale drank, waardoor het pas sinds de laatste decennia van de 20e eeuw een wereldwijde populariteit nam.
Belgisch kriekbier heeft verschillende brouwerijen die hun eigen unieke stijlen van het bier produceren. De meest populaire brouwerijen omvatten De Keersmaeker, Lindemans, Van Honsebrouck en Verhaeghe. Elk van deze brouwerijen heeft zijn eigen versies van de drank die verschillende ingrediënten, smaken en karakteristieken bevatten.
Stijlen van Kriekbier
Kriekbiermaak is een complexe kunst die verschillende brouwerijen gebruiken om hun kriekbiermanchetten te maken. Traditioneel gezien verschillen de stijlen van de drank en de ingrediënten die worden gebruikt.
De meest voorkomende stijlen van kriekbier zijn de Lambic, Fruit Lambic, Oude Kriek, Tafel Kriek, Faro en frambooslambic. Elk van deze stijlen heeft zijn eigen ingrediënten, smaakprofielen en karakteristieken. De meest populaire ingrediënten zijn zoete Belgische kersen, water, gist, hop en suiker.
Hoe maak je Kriekbier?
Belgisch kriekbier is een bierstijl die gebruikt maakt van traagheid in de productie en het verouderingsproces. Om het juiste kriekbier te maken, heb je een aantal basisingrediënten nodig, zoals mout, kersen, gist en koolzuur.
De ingrediënten worden gebrouwen om een basisbiervloeistof te maken die vervolgens wordt gefermenteerd. Nadat het gefermenteerd is, worden er kersen toegevoegd. De kersen worden traditioneel samen met de gist in een vat gestopt. Het vat wordt vervolgens afgesloten met een deksel om schimmels en zuurstof buiten te houden.
Nadat het vat is gesloten, wordt het bier ongeveer twee tot acht weken verouderd voordat het klaar is voor consumptie. Voordat het geserveerd wordt, wordt het ook gebotteld om de koolzuurconcentratie en de consistentie te behouden.
Waarom is Kriekbier interessant?
Kriekbier is voornamelijk bekend om zijn gevarieerde smaken en aroma’s. Afhankelijk van welke brouwerij het bier produceerde, moet je op zoek gaan naar een verscheidenheid aan smaken. Van fruitig en zoet tot kruidig met noten van citrus en zelfs een hint van zuurgraad, zodat je nooit weet wat je van elke smaakprofiel voorgeschoteld krijgt.
Kriekbier is ook interessant voor het verouderingsproces dat gebruikt maakt van specifieke kriekenflessen die ongeveer twee jaar duurt voor de productie. Het lange fermentatieproces is waar de grootste smaakafgeleide van komt, en waardoor consumenten een unieke variëteit aan smaken krijgen.
Conclusie
Belgisch kriekbier is een laag alcoholisch, frisdrankenbier dat meer dan 300 jaar gebrouwen wordt. Dankzij de grote variëteit aan stijlen, ingrediënten en smaken, behoort het bier tot een van de meest populaire soorten dranken in België. En met de verschillende brouwerijen die rare, bijna alchemistische mengsels produceren, blijft het een interessant drankje om te herontdekken.
Kriekbier verlangt veel tijd en liefde voor het fermentatieproces en het geduld van de brouwer. Maar het resultaat is een drank die mensen over de hele wereld appreciëren.